Kadın | Konular | Kitaplar

cilt

Yaşlılık lekelerine karşı iki ayrı kür

Yaşlılık lekeleri (lentigo) 45 - 50 yaşlarında görülmeye başlar. Lentigo, derinin renk bozukluğu hastalığıdır. Ender de olsa otuzlu yaşlarda da görülebilmektedir.

Prof.Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu

Değerli okuyucu, yaşlılık lekeleri (lentigo) 45 - 50 yaşlarında görülmeye başlar. Lentigo, derinin renk bozukluğu hastalığıdır. Ender de olsa otuzlu yaşlarda da görülebilmektedir. Derinin üst tabakasında kahverenkli pigment lipofuzsin birikimleridir. Birkaç santimetre büyüklüğünde ve kahverenk-lidirler. Açık tenlilerde daha belirgin olarak gözlenirler. Özellikle ellerin üstünde, burun ve çevresinde daha sık görülür. Yaşlılık lekeleri kansere dönüşmez.

Birinci sıradaki nedeni, güneş ışığında bulunan ultra-viyole ışıktır. Ultra-viyole ışık cilt üzerinde serbest radikal oluşumuna sebep olmaktadır. Oluşan serbest radikaller de cildin üst tabakasında pigmentlerin bir araya gelerek yoğun toplanmalarına neden olabilmektedir. İşte, yoğun biçimde bir arada toplanan pigmentler kahverengi görünüm alırlar. En sık görüleni güneşe bağlı olan solar lentigodur. Fazlaca güneş ışığına maruz kalmış kişilerde, güneş yanıklarından sonra sırt, omuz ve gövdede derinin soyulmasının arkasından lentigolar görülebilir.

Cildinizdeki izlerden kolayca kurtulun

Deri yüzeyindeki pürüzlü görünüm, yüz bölgesinde iz bırakarak iyileşen sivilcelerden ya da kabarık yara izlerinden kaynaklanır. Bu sorunlu görünüm kişilerin günlük yaşantılarını olumsuz etkileyen bir durumdur.

Yüzdeki giderilemeyen pürüzler, kişilerin psikolojilerini bozmakta, sosyal hayatlarını etkilemektedir.

Medikal Uzman Hekim Dr. Jülide Bayçın bu sorunu gidermek için “zımparalama” işlemini öneriyor. Uygulaması kolay, geri dönüşü yüksek ve çok pahalı olmayan bu işlem için Bayçın şunları söylüyor: “Pürüzlü yüzeyleri daha pürüzsüz hale getirmek için yapılan zımparalama işleminin estetik cerrahideki uygulamasına dermabrazyon denir. Bu işlem, deri yüzeyindeki pürüzlü görünümü azaltmak için uygulanır. Uygulama esnasında derinin en yüzeysel tabakası zımparalanarak soyulur. Soyma işleminin oluşturduğu yüzeysel yara iyileştikten sonra, cilt yüzeyi daha düzgün, daha taze ve gergin olur. Sonuçta pürüzlerin daha hafiflediği bir görünüm ortaya çıkar”

Ameliyat olmak şart mı?

Dr. Jülide Bayçın şöyle devam ediyor: “Anestezi tipi dermabrazyon, uygulanacak alanın genişliğine bağlı olarak değişir. Geniş yüzeylere uygulanacaksa mecburen genel anestezi uygulanır, biz 10-15 cm çapından daha küçük yüzeylerde lokal anesteziyi tercih ediyoruz. Ameliyattan sonra aynı gün evinize dönebilirsiniz.