Kadın | Konular | Kitaplar

Güzellik ve Bakım

Saç bakım ürünleri çok mu gerekli?

Pek çok kadının banyosunda abartılı sayıda saç ürünü bulunur. Bunları genellikle, kokuları, ambalajları, promosyonları gibi değişik sebeplerden satın alırız. Ancak tüm bu ürünlere neden ihtiyaç duyduğunuzu bilir misiniz?

Şampuanlar
Şampuansız saçlarınızın nasıl görüneceğini bir düşünün. Havada uçuşan toz toprak içinde, kafa derinizin ürettiği yağlarla ve kullandığınız şekillendiricilerle, yıkanmamış saçlar matlaşır, yağlanır ve hatta kokmaya başlar. Sampuan suyla karışınca köpük üreterek ve yumuşatıcı etki kazanarak ( zengin amonyum sülfat ve sodyum sülfat gibi ) saçlarda ve kafa derisinde oluşan kirleri, oluşan yağları ve şekillendiricilerin kalıntılarını ortadan kaldırır. Yumuşatıcılar, yeni katkılarla köpükle durulanır. Köpük kirlerin arındırılması konusunda yardımcı olur. Şampuan tüm kiri yok eder ve saçınızın temiz, parlak ve dolgun gözükmesini sağlar.

Saç Bakımınız İçin Öneriler

KÖK HACİMLENDİRİCİLER

Kök hacimlendiriciler saçınızın kabarmadan dolgun görünüme sahip olmasını sağlar.İçerisindeki kolajen, keratin ve glikoz pudrası sayesinde güzel bir görünüm verir.Nemi alınmış saça az miktar sürülür.Fön çekilirken parmak uçlarıyla saçlar dipten havalandırılır. Bu tür ürünler en çok ince telli saçlar için uygunken , kalın telli veya kıvırcık saçların daha da kabarmasına neden olabilir.Önerilen ürün; Lazartigue Root Volumizer

Alımlı bacaklara ve bakımlı ellere sahip olmak için

Dış görünümüne önem veren kadınların bir diğer önemli silahı da bakımlı eller… Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Tuğba Yüzüak Türe, “Alımlı bacaklara ve bakımlı ellere sahip olmak için yapılması gerekenler” hakkında bilgi verdi.

Bacakların cilt güzelliği, cilt bakımından ve genel vücut bakımdan ayrı düşünülmemelidir.

Sağlıklı ve estetik görünümü güzel bacaklar için önce estetiği bozacak varis, selülit ve leke gibi oluşumlardan kurtulmak gerekir. Varis, estetik kaygılardan dolayı genellikle kadınların korkulu rüyası olsa da aslında sık karşılaşılan bir sağlık problemidir.

Göz bakımı nasıl yapılır?

Gözler yüzün en dikkat çekici bölgelerinden biridir. Teninize ve saçınıza uygun bir göz makyajı ile çok etkileyici görünebilirsiniz.

Eğer açık tenli ve sarışınsanız, şanslısınız çünkü hemen her renk far kullanabilirsiniz. Karamel, kahve, gri ve krem rengi özellikle yakışacaktır. Önce açık bir rengi (yumuşak bir gri, kemik yada kehverengimsi bir pembe) kirpiklerin dibinden göz kapağının bitimine kadar sürün. Göz kapağının üstüne ise kahverengi, bronz gibi daha koyu renkler kullanın.

En koyu tonu da derinlik katması için göz kapağının bitiş çizgisine sürün.

Esmerler rahatlıkla koyu tonlar kullanabilirler. Koyu renk farı kirpiklerin dibine kadar, yanlara dogru hafif uzatarak sürün.

El bakımında dikkat edilmesi gerekenler

Hava kirliliği, güneş ışınları, kötü hava koşulları gibi olumsuz etkenlerden ellerinizin de etkilendiğini biliyor muydunuz? Bakımına dikkat edilmeyen ve hoyratça kullanılan eller, yüzünüzden daha çabuk yaşlanıyor. Yaşlanmasının en önemli belirtisi ise derisinin diriliğini kaybetmesi ve üzerinde açık kahverengi lekeler oluşması. Ancak kozmetik cerrahide bunun da çaresi var. Lazer operasyonuyla, ellerin üzerinde oluşan lekelerin tümü yok edilebiliyor. Bu aşamaya gelmeden önlem alınması da olası. El derisinin kırışmasına ve leke oluşmasına karşı üretilmiş birçok özel ürünü piyasada rahatlıkla bulabilirsiniz.

Dudak bakımı nasıl yapılır?

Dudaklarınızın güzel görünmesini istiyorsanız herşeyden önce kurumuş ve çatlamış olmamalarını sağlamalısınız. Bunun için yanınızda taşıyacağınız bir çatlak kremini (lipstick) gerektiğinde sürmeniz yeterli olacaktır.

Makyaja başladığınızda dudaklarınız çatlak olmamalı çünkü bunu bir anda gideremezsiniz.

Ayrıca özellikle kışın, ruj seçiminizi dudak koruyuculu olanlardan yapmalisiniz. Bazi pudralı rujlar güzel görünmelerine rağmen dudaklarınızı kurutabilir.

Yüz maskeleri nasıl yapılır?

Yüze uygulanan maske ciltteki kirleri çıkarır, kan dolaşımını uyarır ve deriyi gerginleştirir. Karışımı hafif nemli cilde uygulayıp sonra ayakları baştan daha yukarı kaldırarak dinlenin; böylece yerçekimi kanın yüz derisine akmasını sağlar. Gözlerin önündeki torbacıklara serinletici olarak hıyar ya da pamuk infüzyonlarını uygularsanız cildin emme yeteneğini artırmış olursunuz. Yüzdeki maskeyi ılık suyla çıkarmadan önce orada 20-30 dakika süreyle bırakın. Daha sonra işlem mürver çiçeği infüzyonu gibi gözenek kapayıcı ve nemlendirici ile bitirilir.

Yüz maskeleri özellikle bir tahıl ya da kil bazlı öğe ile yapılmışsa yüzün cildini kızartabileceğinden, böyle maskeyi sosyal bir etkinliğe katılmadan önce uygulamayın.

Kış Aylarında Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Kış aylarında deriyi etkileyen en önemli faktörler soğuk hava, kuru hava, klimalar ve kaloriferle ısınan kapalı ortamlar, çevre kirliliği, kalın, yünlü, sentetik giysiler ve cilt temizliğinin (banyo, yıkama) yaz aylarından daha seyrek yapılmasıdır. Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü Dr. Buket Pençe bu sorunlara engel olmak için cilde nasıl bakım yapılması gerektiği hakkında bilgiler veriyor.

Derimizin hava ile temas eden açık bölgeleri (yüz, eller) kışın kurumakta, kızarmakta, hassaslaşarak çatlayabilmektedir. Alerjik kişilerde yünlü, sentetik, deri giysilere karşı kontakt dermatitler kış aylarında daha sık görülmektedir. Derinin üzerinin giysiler, ter, yağ salgısı ile sürekli örtülü olması yağ bezi hastalıklarının(akne, sebore, milium kistler) artmasına neden olmaktadır. Lipofilik mantar hastalıkları pitriasis versikolor(samyeli hastalığı) ve nem artışına bağlı intertriginöz(vücuttaki kıvrım yerleri) bölge enfeksiyonları daha sık oluşabilmektedir. Bu sorunlara engel olabilmek için deri bakımında izlenebilecek 10 adım aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Temizlik: Yüz ve vücudumuza, kurumaya engel olmak amacıyla kremli veya yağlı sabun ve jeller kullanılmalıdır.

Sivilceli ciltler ve siyah noktalar için kil maskesi

Papatya kaynatılarak süzülür. 3 kaşık kil'in içine muhallebi kıvamına gelinceye kadar papatya suyu eklenir.

Elde edilen karışım maske olarak yüze uygulanır. 20 dakika bekletildikten sonra temizlenir .

Bir miktar papatya suyunun içine bir kaç damla susam yağı ya da zeytinyağı damlatın ve maskenin kurumaması için zaman , zaman bu su ile ıslatın.

Bu kimyasallar kadınları tehdit ediyor

Yapılan bir araştırma, ortalama makyaj yapan bir kadının günde 515 kimyasalı üzerinde taşıdığını ortaya koydu.

Ruj, oje, parfüm, deodorant, vücut losyonu, saç spreyi, fondöten gibi ürünlerin kimyasal analizini yapan yeni bir araştırma tüyler ürperten sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre bu malzemeler birçok kadın için günlük hayatın bir parçası olsa da sağlık açısından büyük bir riski de beraberinde getiriyor.

Deodorant üreticisi Bionsen tarafından yapılan araştırmaya göre, bu kozmetik ürünlerini kullanan bir kadının vücudu her gün 515 kimyasal maddeye maruz kalıyor. Bu kimyasal maddeler alerjiden, hormon bozukluğuna, doğurganlık sorunlarından kansere kadar birçok rahatsızlığa neden olabiliyor.

Hangi üründe ne kadar kimyasal var?

ŞAMPUAN

İçerdiği kimyasal madde sayısı: 15

En tehlikelileri: Sodyum lauril sülfat, tetrasodyum, propilen glikol

Yan etkileri: Tahriş, kaşıntı, göz hasarı.

FAR

İçerdiği kimyasal madde sayısı: 26

En tehlikelileri: Polietilen tereftalat

Olası yan etkileri: Kanser, kısırlık, hormonal bozukluk, organlarda tahribat.

Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Rüzgar ve soğuktan yıpranan cildini koruma altına alman gerek!

Ölü hücrelerle hemen vedalaş

Yüzüne doğal yolla peeling yapmak istiyorsan, üzüm maskesi tam senlik. Nasıl mı yapacaksın?

Üzümlerin kabuklarını soyarak çukur bir kaseye al ve çatalla ezerek püre haline getir. Fazla suyunu süz ve posasını temizlenmiş cildine dairesel hareketlerle masaj yaparak sür. 20 dakika bekleyip yıka.

Sivilcelerle savaş

Yüzündeki sivilcelere çok iyi gelecek bir karışım biliyoruz!

2 limonun kabuğunu soyup kabuklarını 2 çorba kaşığı suyun içinde 3 dakika beklet. Sonrasında robotta püre halinde getir ve canlandırıcı maske olarak kullan. Temizlenmiş cildine pamukla sürüp birkaç dakika beklet. Ilık suyla yıkayıp havlu ile kurula ve ardından günlük nemlendiricini uygula.

Bakım yap

2 yumurta akını 1 çorba kaşığı tozşekerle kar haline gelene kadar çırp. Hazırladığın bu karışımı temizlenmiş cildine pamukla masaj yaparak sür. 15 dakika bekleyip ılık suya batırılmış pamukla temizle ve ılık havlu ile kurula.

Bu maskeler ile ruhunuzu şımartın!

Çikolata maskesi

• Bir su bardağının üçte biri kadar kakao tozu • 3 yemek kaşığı krema • 2 yemek kaşığı peynir • 2 yemek kaşığı bal • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi

Malzemelerin hepsini bir blendır yardımıyla iyice karıştırın ve yüzünüze sürün. 10 dakika kadar yüzünüzde beklettikten sonra ılık suyla yıkayabilirsiniz. Bu maske sayesinde cildiniz bir bebeğin cildi gibi yumuşacık ve pürüzsüz olacaktır.

Ballı salatalık maskesi

• 3 yemek kaşığı bal • 1 çay bardağı ıhlamur suyu • 1 adet doğranmış salatalık

Malzemelerin hepsini karıştırın ve yüzünüze sürün. Bal ve ıhlamur ölü deriden kurtulmanızı sağlarken salatalık da cildinizin sıkılaşmasına neden olur. Maskeyi yüzünüzde 10 dakika beklettikten sonra yüzünüzü yıkayın

Yumurta maskesi

• 1 adet yumurta beyazı Yumurtanın beyazını ayırın ve yüzünüze sürerek 15 dakika kadar bekletin. Daha sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Bu maske kırışıklıklara karşı etkilidir.

Antioksidan maskesi

• 1 adet yumurta sarısı Yumurtanın sarısını cildinize sürün ve 15 dakika kadar beklettikten sonra yıkayın. Yumurtanın sarısı bir antioksidandır ve cildinizin yenilenmesini, daha sağlıklı görünmesini sağlar.

Saç bakımı nasıl yapılır?

Bütçeni zorlamadan saçlarına bakım yapmak ister misin? Evde hazırlayabileceğin bu maskeler çok işine yarayacak!

Saçlarının kırılmasını engelle

Kurumuş ve yıpranmış saçları en iyi canlandırma yöntemi, zeytinyağıdır. Saçlarına parlaklık vermek ve beslemek için 2 çorba kaşığı zeytinyağını ısıt. Bunu yavaş yavaş tüm saç derine yedirerek masaj yap. Sıcak suda ıslattığın bir havluyu sıktıktan sonra başına sar. Havlu soğurken bu işlemi iki veya üç defa tekrarlayarak saçının yağı iyice emmesini sağla. Sonra saçlarını yıkayarak iyice durula.

Saçlarını nemlendir

Saçların çok mu kurudu? O zaman yarım çay fincanı Hint yağını ısıttıktan sonra baş derini ovarak saçının yağı emmesini sağla. Saçını yavaş yavaş tara. Daha sonra sıcak suya batırıp sıktığın havluyla sar. Bu işlemi yaptıktan sonra yarım saat kadar bekleyip şampuanla yıka.

Saçlarını parlat

Yarım çay fincanı zeytinyağıyla bir çay fincanı süzme balı karıştır. Bu sıvıyı iyice sallayıp çalkala ve birkaç gün dinlenmeye bırak. Daha sonra karışımı, baş derini ovarak ve tarayarak yedir. Ancak tarağın dişlerinin baş derine batmamasına özen göster. Bu arada başını streç folyo ile sararak vücut ısısının aynı seviyede kalmasını sağlayabilirsin. Karışımı başında yarım saat beklettikten sonra saçlarını bol suyla durula.

Doğal kozmetiğin faydaları

-Cilt bakımında kullanmak istediğiniz malzemeleri kendiniz seçebilirsiniz.

-Renk, koku ve dayanıklılık bakımından yapay madde kullanmanız gerekmez.

-Cilt dostu maddelerle cildin işlevlerini destekleyebilir ve cildin kendisini yenileyebilmesine(regenerasyon) yardımcı olabilirsiniz.

Tüm bu faktörleri göz önünde bulunduran kadınlar(ve erkekler), gitgide artan bir ilgiyle, reçeteleri yüzyıllardır uygulanmakta olan doğal bakım preparatlarını kullanıyorlar. Dillere destan güzelliğini, bal, kısrak sütü(eşek sütü!), bitkisel esanslar ve yağlarla koruyan Kraliçe Kleopatra, bu konuda önemli bir örnek olarak görülebilir. Cilt, saç ve tırnaklar için kremler, losyonlar, maskeler ve temizlik losyonları hazırlamak isteyen kişinin bu iş için fazla zaman harcamasına da gerek yoktur. Kullanılacak malzemeler eczaneden, bitkisel drog satıcılarından, sebze ve meyve satıcılarından satın alınabilir. Bazı güzellik bitkileri ise bahçede veya balkonda bile yetiştirilebilir.

Kadın ve Güzellik

Kadınlar için güzellik sırları; cilt bakımı, saç bakımı, güzellik maskeleri, makyaj sırları, güzellik püf noktaları, güzellik ve bakım...

Pürüzsüz cilt, parlak saçlar, sağlam tırnaklar, yalnızca bir düş müdür? Hayır! Doğanın bize sunduğu biçimiyle kullanılan bitkiler, bitkisel yağlar ve öteki ürünlerle mutfakta hazırlanabilen hafif etkili bileşimlerle bedene sağlıklı ve göze hoş gelen bir görünüm kazandırılabilir.

Genellikle kullanılan kozmetiklerin içerdiği kimyasal maddeler, yapay koku maddeleri ve bir çok katkı maddesi, sürekli kullanıldıklarında yararlı olmaktan ziyade zararlı olabilirler. Kimyasal maddelerle ve yapay koku maddeleriyle sürekli birlikteliğin duyarlı kişilerde ayrıca alerjilere yol açtığı da bilinen bir gerçektir. Tüm bunların yanı sıra, kimyasal kozmetikler çok pahalıdır da!