Kadın | Konular | Kitaplar

cilt sağlığı

Pürüzsüz cildin sırrı

Cildin yenilenmesine yardımcı olan, çizgileri derinliklerine kadar azaltan mucize maddeleri barındıran limon ve portakal özlerinden krem üretildi.

Doğadan elde edilen ve doğal ürün uzmanları tarafından özellikleri saptanan bazı bitkiler ve doğal ürünler, Tanrı'nın kadınlara sunduğu gençlik armağanı.

Bitkisel güzellik araştırmaları yapan Doğal Ürün Uzmanı Volkan Kurt, "Tüm dünyada kimyasal kozmetik kullanımı azaldı. Biz de doğadaki her türlü bitkinin güzelliğe sağladığı faydalarla uğraşan bir ekip olarak, en faydalı doğal kremin hangi bitkilerden olması gerektiğini araştırdık. Portakalın içeriğinde potasyum, protein, B ve E vitaminleri bulunuyor. Kabuğunda bulunan karoten kanı temizlediği için cilde çok yararlı. Limon ise özellikle yağlı ve bozuk ciltlerin bakımı ile akne tedavisinde kullanılıyor. Cilt yaşlanmasına karşı etkisi büyük." diyor.

Kurt, kırışıklık giderici maddelerin biberiye özünde de bulunduğunu söylüyor. Bu bitkinin önemini ise şöyle açıklıyor: "Çünkü, biberiyenin yaprakları, eski çağlarda yaralar ve kesiklerin giderilmesinde kullanılıyordu. Günümüzde bu bilgilerin taranması ve faydalarının ortaya çıkmasıyla, doğal bakım bir çok alanda yaygınlaştı."

Soğuk havalarda cildi nasıl korumalı

Cilt sağlığını korumanın yolu, soğuktan sakınmanın yanı sıra düzenli bakım ve doğru beslenmeden geçiyor. Ancak soğuk havalarda cildi korumaya daha fazla özen göstermek gerekiyor.

Havaların giderek soğumasıyla birlikte cildin içerdiği su miktarı aniden düşer. Dolayısıyla normal zamanlarda kullandığımız cilt bakım ürünlerini değiştirmek gerekebilir. Mevsim normallerinde sadece su bazlı nemlendiriciler cildimiz için yeteli olabiliyorken, bu durumun ortadan kalkmasıyla artık yağ içeriği ve onarıcı özelliği yüksek olanları kullanmak gerekir.

Soğuk havalarda ısınmak amacıyla vücudun sıcak su ile yıkanmasının son derece yanlış olduğunu vurgulayan Dermatoloji Uzmanı Dr. Zerrin Baysal, "Çok sıcak suyla yıkamak yüzü kurutup matlaştırıcı etki yapabilir. Sıcak su ile saç yıkanması ise saç kırılganlığını artırır; saçı kurutur, matlaştırır." diyor.

Cildiniz hep genç kalsın

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Öztürkcan, cildin genç kalması için güneş ışınlarından sadece yazın değil, kışın da korunmak gerektiğini belirterek, “Bol su içme, bol sebze ve meyve tüketme cildin nemlenmesine neden oluyor ve cildi genç tutuyor” dedi.

Prof. Dr. Öztürkcan, yaptığı açıklamada, insan derisinin genetik yaşlanma ve çevresel faktörlerden dolayı yaşlandığını, genetik yaşlanma kişiden kişiye değişse de cilt yapısına bağlı olarak devam eden bir fizyolojik süreç olduğunu, çevresel faktörlere önlem alınması halinde yaşlanmanın geciktirilebileceğini kaydetti.

Yaşlanmanın en büyük nedeni güneş ışınları

Cildinizde oluşan güneş lekeleri için öneriler

Yaz aylarında artış gösteren ve estetik görünümü bozan güneş lekeleri bir çok kişinin canını sıkıyor. Dermatologlar, ciltteki güneş lekelerinden kurtulmada en etkili tedavinin renk açıcı kremler ve peeling yöntemleri olduğunu söylüyor.

Uzmanlara göre, bu yöntemlerle güneşin neden olduğu lekelerle birlikte, ciltteki kırışıklıklar, sarkmalar ve solgun görünümden de kurtulmak, böylece ışıl ışıl bir cilde kavuşmak mümkün.

Ancak bu uygulamaların mutlaka konunun uzmanı tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan uyarıyor: Kulaktan dolma bilgiler ve yanlış ürün kullanımı, bırakın lekeleri yok etmeyi, ciltte çok daha ciddi sorunların doğmasına neden olabilir.

Herkesin sorunu sivilce mi? akne mi?

Genellikle büyük, küçük hepimizin başına gelen bazen de bir türlü kurtulamadığımız sorun…Kimi akne diyor, kimi sivilce... Peki, ikisinin farkı ne? Aslında bunun cevabı çok basit!

• Sivilce Nedir? Akne Nedir?

Sivilce, genelde ergenlik döneminde başlayan, yağ bezi kanallarında tıkanmaya bağlı olarak gelişen, başta yüz olmak üzere sırt ve göğüs gibi diğer yağlı bölgelerde de oluşabilen bir cilt hastalığıdır. Aslında sivilce ve akne kelimeleri aynı anlama gelmektedir. Sivilce, hastalığın halk arasındaki tabiridir. Akne ise hastalığın tıbbi ismi olan akne vulgaristen gelmektedir.

• Nasıl oluşuyor?

Cildinizin yaşlanmasını hızlandıran besinler

Cildinizin erken kırışmasına ve nemini kaybetmesine neden olan asitli besinlerden uzak durun...

Şeker: Cilt elastikiyetini azalttığı gibi proteinlerin de yok olmasına neden olan şekerden mümkün olduğunca uzak durun.

Kahve: Kafein; laksatif etkisi nedeniyle sindirime iyi gelse de, diğer yandan aşırı asit üreterek mideye zarar veriyor. Mide rahatsızlıkları ise tenin matlığını ve ışıltısını kaybetmesine neden oluyor. Dr. Jeannette Graf işte bu nedenle günde iki bardak kahveden fazla tüketilmemesini ve mümkünse organik kahve ya da double espresso tercih edilmesini öneriyor.

Alkol: Günde iki kadeh alkollü içki içebilirsiniz, ancak sonrasında soğuk ya da sıcak limonlu su içmeye özen gösterin. Böylece alkol vücudunuza dağılmadan, alkalin ile etkisini azaltabilirsiniz.

Pürüzsüz cildin sırrı nedir?

Masaj yapmak; kan dolaşımını hızlandırır, yağları parçalar ve bacakların pürüzsüz olmasını sağlar. İşte kendi kendinize uygulayabileceğiniz masaj yöntemleri.

Sahilde bikiniyle boy gösterme vakti gelmişken, selülitleriniz sizi üzüyorsa içinizi ferahlatacak bir haber verelim. Selülitin birçok tedavisi var. Hepsinin kendine göre etkisi olabilir ama şimdi evde yapılabileceğiniz bir uygulamadan söz edeceğiz. Hoş kokulu bitkisel yağlarla evde kendinize masaj yapabilirsiniz. Eğer bir de yanında sıkı bir diyet programına başlarsanız düzenli masajla birkaç hafta sonunda değişimi göreceksiniz.

Bu konuda özellikle selülit sorunları ve bölgesel zayıflama için özel olarak hazırlanan masaj yağlarından destek alabilirsiniz. Ama aromatik yağlardan bir karışımı kendiniz hazırlamanız da mümkün. Bitki özlerinden oluşan yağ, masaj halinde sorunlu bölgeye uygulandığında, o bölgede kan dolaşımını hızlandırarak yağların parçalanmasını sağlıyor. Yapılan masajın da etkisiyle, lenf kanallarıyla vücuttan idrarla birlikte atılmasını sağlıyor. Gerek anti-selülit kremlerinin, gerek aromatik yağların dokulara etkisi, masajla kat kat artıyor. Cildi besleyici ve sıkılaştırıcı özellikleriyle sarkma sorununu ortadan kaldırıyor, estetik bir görünüm sağlıyor. Kendi kendine masaj yapmak usta bir masörün teknikleri kadar etkili olmayabilir. Ama hiç yoktan iyidir.

Güneş lekeleri kabusunuz olmasın!

"Açık tenli biri, ne kadar koruyucu kullanırsa kullansın asla yeterince güneşten korunur duruma gelmez!"

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Şemsettin Karaca, güneşin zararlı ışınlarından korunmak için sürülen koruyucuların, kamuoyunda bilindiğinin aksine tam bir koruma sağlamadığını bildirdi.

Karaca, güneş koruyucularının mutlak güvenli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını ifade ederek, bu koruyucularda en az 10'un üzerinde kimyasal bileşik bulunduğunu kaydetti.

ABD'de yapılan bazı araştırmaların güneş koruyucuların etkileri ile ilgili bilinen bazı bilgilerin tam tersi yönünde sonuçlar verdiğini açıklayan Karaca şunları söyledi:

Yüz Kırışıklıkları Tedavisi

İnsan vucudundaki tüm dokular gibi deriside ilerleyen yaşla birlikte yaşlanır. Deri yaşlanmasıyla birlikte eleastikiyetini kaybeder. yerçekimi ve zayıflayan bağ dokusunun deri gerginliğini azaltması derinin yer çekimi yönünde aşağıya doğru sarkmasına neden olur. Bunun yanında bazı çevresel faktörlerde derinin yaşlanmasını hızlandırır örneğin güneş ışınları, cilde zararlı maddelerle temas vs.. Gebelik, aşırı kilo alıp verme, yüzün mimik hareketleri deride sarkma ve kırışıklıkların oluşumunda önemli rol oynarlar. İlerleyen yaşla birlikte oluşan deformiteler:

Yüzde oluşan kırışıklıklar ve sarkmalar Göz kapaklarında sarkma ve torbalanma, Göz çevresi kırışıklıkları Kaşlarda düşüklük Alın kırışıklıklarının oluşması Ağız çevresi kırışıklıklarının oluşması Gıdık oluşumu ve çene çevresi sarkmalar

Tüm deformitelerin tedavileri birlikte düşünülerek bir tedavi protokolu hazırlanmalıdır.

Kış Aylarında Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Kış aylarında deriyi etkileyen en önemli faktörler soğuk hava, kuru hava, klimalar ve kaloriferle ısınan kapalı ortamlar, çevre kirliliği, kalın, yünlü, sentetik giysiler ve cilt temizliğinin (banyo, yıkama) yaz aylarından daha seyrek yapılmasıdır. Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü Dr. Buket Pençe bu sorunlara engel olmak için cilde nasıl bakım yapılması gerektiği hakkında bilgiler veriyor.

Derimizin hava ile temas eden açık bölgeleri (yüz, eller) kışın kurumakta, kızarmakta, hassaslaşarak çatlayabilmektedir. Alerjik kişilerde yünlü, sentetik, deri giysilere karşı kontakt dermatitler kış aylarında daha sık görülmektedir. Derinin üzerinin giysiler, ter, yağ salgısı ile sürekli örtülü olması yağ bezi hastalıklarının(akne, sebore, milium kistler) artmasına neden olmaktadır. Lipofilik mantar hastalıkları pitriasis versikolor(samyeli hastalığı) ve nem artışına bağlı intertriginöz(vücuttaki kıvrım yerleri) bölge enfeksiyonları daha sık oluşabilmektedir. Bu sorunlara engel olabilmek için deri bakımında izlenebilecek 10 adım aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Temizlik: Yüz ve vücudumuza, kurumaya engel olmak amacıyla kremli veya yağlı sabun ve jeller kullanılmalıdır.

Yaşlılık lekelerine karşı iki ayrı kür

Yaşlılık lekeleri (lentigo) 45 - 50 yaşlarında görülmeye başlar. Lentigo, derinin renk bozukluğu hastalığıdır. Ender de olsa otuzlu yaşlarda da görülebilmektedir.

Prof.Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu

Değerli okuyucu, yaşlılık lekeleri (lentigo) 45 - 50 yaşlarında görülmeye başlar. Lentigo, derinin renk bozukluğu hastalığıdır. Ender de olsa otuzlu yaşlarda da görülebilmektedir. Derinin üst tabakasında kahverenkli pigment lipofuzsin birikimleridir. Birkaç santimetre büyüklüğünde ve kahverenk-lidirler. Açık tenlilerde daha belirgin olarak gözlenirler. Özellikle ellerin üstünde, burun ve çevresinde daha sık görülür. Yaşlılık lekeleri kansere dönüşmez.

Birinci sıradaki nedeni, güneş ışığında bulunan ultra-viyole ışıktır. Ultra-viyole ışık cilt üzerinde serbest radikal oluşumuna sebep olmaktadır. Oluşan serbest radikaller de cildin üst tabakasında pigmentlerin bir araya gelerek yoğun toplanmalarına neden olabilmektedir. İşte, yoğun biçimde bir arada toplanan pigmentler kahverengi görünüm alırlar. En sık görüleni güneşe bağlı olan solar lentigodur. Fazlaca güneş ışığına maruz kalmış kişilerde, güneş yanıklarından sonra sırt, omuz ve gövdede derinin soyulmasının arkasından lentigolar görülebilir.

Kadınlar selülit, erkekler saç için çare arıyor!

Meyve, çiçek, sebze ve baharatlardan üretilen ve cilt için faydalı olduğu bildirilen İngiltere’den ithal sabunlar, kadın ve erkeklerden büyük ilgi görüyor.

Bursa’da bir alışveriş merkezinde ithal sabunların satışını yapan Fatma Ok, meyve, sebze ve çiçeklerin özlerinden yapılan sabunların yüzde 100 doğal ve cilde faydalı olduklarını söyledi.

İngiltere’de alanında uzman bir Profesör tarafından üretilen bu sabunların dünyanın dört bir yanından yoğun talep gördüğünü ifade eden Ok, bu sabunların 100 gramını 12-15 TL arasında sattıklarını bildirdi.

Ok, bulundukları alışveriş merkezine kadın ve erkeklerden aynı oranda talep aldıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Sadece kadınlar değil, erkekler de bakımına özen gösteriyor. Yüzünde kırışıklık, sivilce, leke istemeyen, saçlarını korumak isteyen erkekler de sabun alıyor. Ancak erkekler en çok saça iyi gelen sabunları, kadınlar ise gözaltı kırışıklığı ile selüliti önleyici sabunları talep ediyor. Yabancılara bile yoğun şekilde sabun satıyoruz. Özellikle Arap turistlere gramla değil kiloyla satıyoruz. Yüzde 100 doğal olması nedeniyle de kullananlar olumlu sonuç aldığını belirtiyor. Bu yüzden sabit müşteri sayımız oldukça arttı."

Cildinizdeki izlerden kolayca kurtulun

Deri yüzeyindeki pürüzlü görünüm, yüz bölgesinde iz bırakarak iyileşen sivilcelerden ya da kabarık yara izlerinden kaynaklanır. Bu sorunlu görünüm kişilerin günlük yaşantılarını olumsuz etkileyen bir durumdur.

Yüzdeki giderilemeyen pürüzler, kişilerin psikolojilerini bozmakta, sosyal hayatlarını etkilemektedir.

Medikal Uzman Hekim Dr. Jülide Bayçın bu sorunu gidermek için “zımparalama” işlemini öneriyor. Uygulaması kolay, geri dönüşü yüksek ve çok pahalı olmayan bu işlem için Bayçın şunları söylüyor: “Pürüzlü yüzeyleri daha pürüzsüz hale getirmek için yapılan zımparalama işleminin estetik cerrahideki uygulamasına dermabrazyon denir. Bu işlem, deri yüzeyindeki pürüzlü görünümü azaltmak için uygulanır. Uygulama esnasında derinin en yüzeysel tabakası zımparalanarak soyulur. Soyma işleminin oluşturduğu yüzeysel yara iyileştikten sonra, cilt yüzeyi daha düzgün, daha taze ve gergin olur. Sonuçta pürüzlerin daha hafiflediği bir görünüm ortaya çıkar”

Ameliyat olmak şart mı?

Dr. Jülide Bayçın şöyle devam ediyor: “Anestezi tipi dermabrazyon, uygulanacak alanın genişliğine bağlı olarak değişir. Geniş yüzeylere uygulanacaksa mecburen genel anestezi uygulanır, biz 10-15 cm çapından daha küçük yüzeylerde lokal anesteziyi tercih ediyoruz. Ameliyattan sonra aynı gün evinize dönebilirsiniz.

Saç dökülmesi bir hastalık belirtisi olabilir mi?

Zaman zaman, özellikle kadınlarda, saç dökülmesinin nedenlerini araştırırken hormon analizleri de yapmak gerekebilir.

Genetik, hormonal ve ailesel pek çok faktör saç dökülmesinde rol oynar. Zaman zaman, özellikle kadınlarda, saç dökülmesinin nedenlerini araştırırken hormon analizleri de yapmak gerekebilir.

Saçlı deride ortaya çıkan bazı dermatolojik hastalıklar, kullanılmakta olan bazı ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir.

Saç dökülmesinin bir diğer nedeni ise psikolojik faktörlerdir. Bu faktörler yaygın bir saç dökülmesine neden olabileceği gibi, bazen yoğun bir üzüntü ya da ruhsal travma nedeniyle saçın belli bir bölümünde birden dökülme olur. Halk arasında bu gibi durumlarda o bölgeye sarmısak sürülür, ya da tahriş edici bazı işlemler uygulanır. Bunlar çoğu kez deriye zarar verir.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Taşkapan, “Yanlış uygulamalar, saç çıkmasını tamamen engelleyebilir. Saçı dökülenlerin bir dermatoloji uzmanına başvurmasında yarar var” diyor.

Saç dökülmesi için nasıl bir tanı ve tedavi uyguluyorsunuz?

Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Rüzgar ve soğuktan yıpranan cildini koruma altına alman gerek!

Ölü hücrelerle hemen vedalaş

Yüzüne doğal yolla peeling yapmak istiyorsan, üzüm maskesi tam senlik. Nasıl mı yapacaksın?

Üzümlerin kabuklarını soyarak çukur bir kaseye al ve çatalla ezerek püre haline getir. Fazla suyunu süz ve posasını temizlenmiş cildine dairesel hareketlerle masaj yaparak sür. 20 dakika bekleyip yıka.

Sivilcelerle savaş

Yüzündeki sivilcelere çok iyi gelecek bir karışım biliyoruz!

2 limonun kabuğunu soyup kabuklarını 2 çorba kaşığı suyun içinde 3 dakika beklet. Sonrasında robotta püre halinde getir ve canlandırıcı maske olarak kullan. Temizlenmiş cildine pamukla sürüp birkaç dakika beklet. Ilık suyla yıkayıp havlu ile kurula ve ardından günlük nemlendiricini uygula.

Bakım yap

2 yumurta akını 1 çorba kaşığı tozşekerle kar haline gelene kadar çırp. Hazırladığın bu karışımı temizlenmiş cildine pamukla masaj yaparak sür. 15 dakika bekleyip ılık suya batırılmış pamukla temizle ve ılık havlu ile kurula.