Kadın | Konular | Kitaplar

Yüz Kırışıklıkları Tedavisi

İnsan vucudundaki tüm dokular gibi deriside ilerleyen yaşla birlikte yaşlanır. Deri yaşlanmasıyla birlikte eleastikiyetini kaybeder. yerçekimi ve zayıflayan bağ dokusunun deri gerginliğini azaltması derinin yer çekimi yönünde aşağıya doğru sarkmasına neden olur. Bunun yanında bazı çevresel faktörlerde derinin yaşlanmasını hızlandırır örneğin güneş ışınları, cilde zararlı maddelerle temas vs.. Gebelik, aşırı kilo alıp verme, yüzün mimik hareketleri deride sarkma ve kırışıklıkların oluşumunda önemli rol oynarlar. İlerleyen yaşla birlikte oluşan deformiteler:

Yüzde oluşan kırışıklıklar ve sarkmalar Göz kapaklarında sarkma ve torbalanma, Göz çevresi kırışıklıkları Kaşlarda düşüklük Alın kırışıklıklarının oluşması Ağız çevresi kırışıklıklarının oluşması Gıdık oluşumu ve çene çevresi sarkmalar

Tüm deformitelerin tedavileri birlikte düşünülerek bir tedavi protokolu hazırlanmalıdır.

Yüz Kırışıklıkları:

Yüz Kırışıklıklarının tadavisinde Kimyasal peeling, dermabrazyon, lazer ve daha kalıcı sonuçları olan yüz germesi kullanılır. Deri sarkıklığının çok olmadığı hallerde lazer, Kimyasal peeling, dermabrazyon kullanılabilir. Fakat deri sarkıklığının fazla olduğu ileri vakkalarda yüz germe cerrahi uygulamasının sonuçları daha kesin ve kalıcıdır.

Göz kapakları ve çevresinin tedavisi:

Göz kapakları çevresinde oluşan sarkma ve torbalanma için blefaroplasty diye bilinen göz kapakları çevresindeki fazla yağ ve deri dokusunun çıkarılması gerekmektedir. Göz kapakları çevresinde oluşan kırışıklıklar için ise lazer, Kimyasal peeling, botilinum toksin-a, hyalürinik asit enjeksiyonları ve cerrahi prosedürler uygulanabilir.

Kaşlarda Düşüklük:

Kaş düşüklüğü ilerleyen yaşla birlikte oluşan bir deformitedir. Kaş kaldırma uygulaması Endoskopik yöntem denilen saçlı deriden açılan 1-2 cm'lik bir kesi ile düzeltilebilir. Bu yöntem saçlı deride açılan kuçük bir kesi ile kasların ince kamera ve cerrahi aletler yardımı ile yukarıdaki dokulara asılması işlemidir. Klasik yöntem ise diğer bir alternatif uygulamadır. Burada saçlı deride oluşturulan 3-4 cm'lik kesi ile kaslar arzulanan konuma getirilerek tesbit edilirler.

Alın kırışıklıklarının tedavisi:

Alın kırışıklıkları genellikle kaş düşüklüğü ile birliktedir. Bu nedenle alındaki kırışıklıklar düzeltilirken kaşlarda kaldırılır.Endoskopik veya klasik yöntem ile yapılabilir. Endoskopik yöntemde, saçlı deride açılan küçük bir kesi ile kaşların ve alının kamera ve cerrahi aletler yardımı ile yukarıdaki dokulara asılması ve gerilmesi işlemidir. Kimyasal peeling, lazer ve botilinum toksin-a önerilen diğer tedavi yöntemleridir.

Agız çevresi kırışıklıklarının tedavisi:

Ağız çevresi kırışıklıklarının tedavisinde en cok lazer ve dermabrazyon kullanılmaktadır. Ayrıca Kimyasal peeling önerilen diğer bir alternatif tedavi metodudur.

Gıdık Tedavisi:

Gıdık çene altında oluşan yağ torbalanması ile birlikte derinin genişleyerek çene altında belirginleşmesidir. Liposuction gıdık tedavisinde en çok kullanılan tedavi yöntemidir. Eğer yağ dokusu fazlalığı ile fazla miktarda deri ve kas sarkıklığı mevcutsa hastaya kas pilikasyonları ve deri germe gibi ek uygulamalar yapılabilir.


Konular