Kadın Sağlığı
Kimler kansere karşı risk altında?
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2020 yılında her yıl yeni kanser tanısı konan hasta sayısı 17 milyona, 2050 yılında 24 milyona yükselecek.
Kanser tarama testleri ile yapılan erken tanı ve tedavi yöntemleri tüm kanserlerin 1/3’ünü önlenebilir kılmakta. Kanser tarama testleri, herhangi bir hastalığınız olmadığında, sağlıklı olduğunuzda yapılan tıbbi testlerdir. Bu testler, iyileştirme şansının en yüksek olduğu zamanda yani kanseri en erken döneminde teşhis etmeye yardımcı oluyor. İşte dünyanın en önde gelen kanser araştırma, tedavi ve eğitim kuruluşlarından biri olan Texas Üniversitesi M.D. Anderson Kanser Merkezi uzmanlarından yüksek risk taşıyanlar için meme ve rahim ağzı kanserleri için önerilen kanser tarama kılavuzu:
Meme Kanseri Tarama Testleri
Meme kanseri için ne kadar test olduğunuz hastalığa yakalanma riskinizle doğru orantılıdır. Meme kanserinde bir veya birden fazla riske sahip olmak bu hastalığa yakalanacağınız anlamına gelmiyor. Bu diğer insanlara göre meme kanserine yakalanma riskinizin daha fazla olduğunu gösterir.
Yüksek risk taşıyan kadınlarda görülen belirtiler ve tarama yöntemleri
Geçmişinde göğüs hastalıkları için ışın/ radyasyon tedavisi görmüş olmak
Yaşınız 24 ve altı ise:
• Her yıl klinik meme testi
• Memede oluşan değişiklikleri takip edin
Yaşınız 25 ve üstüyse:
Kadınları Utandıran Sorun: İdrar Kaçırma
Günümüzde sıklıkta görülen, idrar kaçırma sorunu, hijyenik ve sosyo - psikolojik sorunlar yaratan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir durumdur.
İdrar Kaçırma - İdrar Tutamama (Üriner İnkontinans)
Üriner inkontinans idrarın kontrolsüz olarak kaçırılması olup kadınlarda belirgin sosyal ve hijyenik problemlere yol açmaktadır.İdrar kaçıran kadınların toplumumuzdaki gerçek oranını hesaplamak çok güçtür.Çünkü birçok kadın bu problemi doğumun yada ilerleyen yaşın normal bir sonucu olarak görüp tedavi için jinekolok doktora başvurmamaktadır veya söylemekte utanmaktadır. Yaklaşık olarak tüm menapoz sonrası kadınların 1/3’ ünün bu problemden şikayetçi olduğu sanılmaktadır.
İdrar kaçırmanın sebepleri ve risk faktörleri nedir?
İdrar kaçırma nedenleri arasında en sık görülenler aşağıda sıralanmıştır.
* İlerleyen yaş: Menapoz oluşunca ve yaşın ilerlemesiyle ve östrojen hormonunun azalmasıyla leğen kemiği içindeki mesane ve rahmi yerinde tutan destek dokular zayıflamakta ve idrar kaçırma, üriner inkontinans artmaktadır.
* Doğum: Fazla sayıda doğum,iri bebek, doğumda vakum kullanılması gibi sebepler idrar kaçıran kadınlarda sıklıkla mevcuttur.
* Fazla kilolu olmak,Obezite:Aşırı kilolularda karın içi basınç artmakta ve idrar kaçırma daha sık olmaktadır.
Ayak bakımınız için tavsiyeler
Ayaklarının mis gibi kokması ve yumuşacık olması için bunları dene!
Kokuyu kovala
Gün boyu kapalı ayakkabılar içine hapsolan ayakların etrafa kötü bir koku mu saçıyor? Öyleyse ada çayını rendelenmiş havuç ile birlikte suda kaynat. Daha sonra bu karışımı süzgeçten geçirerek ayaklarına sür ve bir süre beklettikten sonra yıka.
Şişliklere veda et
Akşamları eve geldiğinde ayaklarının şişmiş olduğunu mu hissediyorsun? Öyleyse hemen yarım kova suya iki yemek kaşığı deniz tuzu ve bir yemek kaşığı karbonatı koyup karıştır. Ayaklarını bu suyun içinde 30 dakika beklet. Daha sonra ayaklarına vazelin sür ve bir bez ile sarıp naylon geçir. Dikkat et fazla sıkma! Bu işlemi haftada iki kez uygulayarak şişliklerinle vedalaşabilirsin!
Ayakların ağrımasın
1 limon suyunu, az miktarda tarçın tozu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım çay bardağı süt ve bir miktar su ile bir kapta karıştır. Ayaklarını bu kabın içerisinde 15 dakika beklet ve sabunla yıkayarak kurula. Sonrasında krem sürmeyi unutma!
Kremini kendin yap
Dokuz kadından biri idrar kaçırıyor!
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Ateş Karateke, dokuz kadından birinde görülen rahim sarkması ve idrar kaçırmanın önemli bir bölümünün ameliyatla düzeltilebildiğini bildirdi.
Karateke, yaptığı yazılı açıklamada, dokuz kadından birinde rastlanan ve kadınların yaşam kalitesini oldukça kötü yönde etkileyen idrar kaçırmaya neden olan etkenlerin başında pelvik organ sarkmalarının geldiğini belirtti.
Yaş, gebelik, doğum, genetik yatkınlık, menopoz, obezite, ağır kaldırmak, kronik öksürük ve ciddi kabızlık gibi nedenlerin pelvik organ sarkmalarına neden olabildiğini (rahim, idrar torbası, anal kanal) neden olduğunu vurgulayan Karateke, bu sorunun ise idrar kaçırmaya yol açabildiğini kaydetti.
Pelvik organ sarkmalarında gebelik ve doğumun çok etkili olduğunu, vajinal doğum sayısı artıkça sarkma riskinin de 11 kat yükseldiğini vurgulayan Karateke, rahim sarkması ve idrar kaçırmanın bulgularının hastalar tarafından başlangıçta kesin olarak bilinemediğini aktardı.
Prof. Dr. Karateke, cinsel ilişki sırasında hissedilen ağrı, kullanılan vajinal tamponun düşmesi, basınç hissi ve dışarı doğru sarkmanın ilk bulgular olabileceğine dikkati çekerek, bu sorun tedavi edilmediği takdirde zaman içinde kötüleşerek yaşam kalitesini gittikçe olumsuz yönde etkilediğine işaret etti.
Meme kanseri hakkında yanlış bilinenler
Türkiye’de her 11-12 kadından birinde görülen meme kanseri, kadınların ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alıyor.
Toplumda son yıllarda meme kanserine verilen önemin daha da arttığını, bunda sosyal bilinçlendirme kampanyalarının büyük önem taşıdığını ifade eden Acıbadem Maslak Hastanesi Meme Kliniği'nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Gazioğlu, ancak kendilerine başvuran hastalarda hala bazı yaygın yanlışlara rastladıklarını belirtti.
Prof. Dr. Ertuğrul Gazioğlu toplum arasında yaygın olan 10 yanlış noktayı belirterek doğru bilgileri aktardı:
1. Bıçak (neşter) değerse kanser kötüleşmez!
Hastada mamografi ya da ultrason yöntemiyle büyük olasılıkla meme kanseri olduğunu tespit ettiğimizde, tümörün hemen ameliyatla alınması gerektiğini ve arkasından diğer tedavilere başlamamız gerektiğini söylüyoruz. Ancak bu durumla karşılaşan birçok hasta “Kansere neşter değerse daha kötü olmaz mı?” tepkisini veriyor. Bu çok yaygın; fakat çok yanlış bir tepki. Çünkü meme kanseri erken dönemde yakalanırsa hastalarda tam tedavi sağlama şansımız var. Bu tedavide de en önemli payı cerrahi müdahale alıyor; yani tümörün ameliyatla vücuttan uzaklaştırılması. Diğerler yöntemler ise yardımcı tedavilerdir. Gerekli olan vakalarda kemoterapi ve radyoterapi de büyük önem taşıyor. Ama cerrahi yapılmazsa diğer tedavilerin pek anlamı yok.
Kadınları bekleyen tehlike
Kadınların modayı takip etmek için kullandığı aksesuarlar sağlıkla oynuyor.
Son yıllarda kadınların sıkça tercih ettiği büyük çantalar, vücudun belli bölgelerine fazla yük bindirdiği için özellikle boyun, omuz ve sırt problemlerine yol açabiliyor.
Uzmanlar, çantanın uzun süre aynı omuzda taşınmaması, olabildiğince elde taşınan çantaların tercih edilmesi ve çantanın ağırlığının vücut ağırlığının yüzde 10'unu geçmemesi gerektiği uyarısında bulundu.
Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Dalkılınç, özellikle bayanların çok sık kullandığı çantaların doğru seçilmesi gerektiğini, kullanım hatalarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Tercih edilen çantanın büyüklüğü ve ağırlığına göre kullanım şeklinin de değişmesi gerektiğine dikkati çeken Dalkılınç, “Modayı takip etmek adına yapılan yanlış tercihler, vücudun çeşitli bölgelerinde ağrıya yol açabiliyor. Yapılan çalışmalar, özellikle büyük çantaların hatalı kullanımı nedeniyle boyun, omuz ve sırt problemlerinin görülme sıklığının arttığını göstermektedir” dedi.
Dalkılınç, son yıllarda moda olan büyük çantaların hacmi dolayısıyla daha fazla eşya taşınabildiği için ağırlığının da arttığını, bunun da vücudun özellikle belli noktalarına binen yükü artırdığını söyledi.
“OMURGADA EĞRİLİĞE NEDEN OLABİLİR”