Kadın | Konular | Kitaplar

Akne İzlerinin Tedavisi

Akne izi ergenlik döneminde pilosebaseöz bezlerde meydana gelen bazı değişikler ile oluşan iltihabı durum sonucu ,deride oluşan yaralar ve bu yaraların iyileşmesi döneminde oluşan izlerdir.

TEDAVİ PROTOKOLÜ:

İlaçla tedavi Dermabrazyon ile tedavi Lazer ile tedavi Kimyasal peeling ile tedavi şeklindedir.

İlaçla Tedavi:

Aktif Akne yaralarının tedavisinde tercih edilir. Genellikle aktif akne yaraları kullanılan antibiyotik ve antibiyotikli kremler ile baskılanır. Uygulanan diyet programı ile lezyonların tekrarlama olasılığı azaltılır.

Dermabrazyon ile tedavi:

Dermabrazyon derinin bir bölümünün cerrahi aletler yardımı ile soyulması prosedürüdür. Soyulan sağlıksız akne izlerini taşıyan cildin yerine yeni sağlıklı cildin oluşumunu sağlayan bir cerrahi işlemdir. Dermabrazyon sonrası yüzde kabuklanmalar oluşur. Bu kabuklar altından sağlıklı deri eklerinden oluşan deri tabakası 10-15 günde meydana gelir.

Lazer ile tedavi:

Lazer dermabrazyon gibi derinin soyulması esasına dayalı bir tedavi yöntemidir. Dermabrazyon ile lazer arasındaki fark lazerde oluşturulan ışık demetlerinin deriyi soyucu etkisinden yararlanılması, dermabrazyonda ise cerrahi mekanik aletlerden yararlanılmasıdır. Akne tedavisinde dermabrazyonun daha etkili olduğunu düşünmekteyiz.

Kimyasal peeling:

Glikolik asit, TCA, fenol gibi asitli solüsyonların deriyi soyucu ve gerici etkisinden yararlanılmaktadır. Yukarıda belirtilen kimyasal peeling solüsyonlarının akne izlerinin tedavisindeki rolleri içerdikleri asidite oranlarına göre değişkenlik göstermektedir.

Yukarıda tüm anlatılan tedavi yöntemleri sonrası hastaların kesinlikle güneş ışınlarından korunmaları gerekmektedir. Bu nedenle bu tip tedavilere özellikle yaz aylarında yapılması sakıncalıdır. Aktif akne mevcudiyetinde ise öncelikle medikal tedavi ön plana çıkmaktadır.