Kadın | Konular | Kitaplar

Bir biyolojik silah olarak botoks!

Kadınların güzelleşmek için büyük rağbet gösterdiği botoks, bugünlerde ABD güvenlik güçlerini fazlasıyla endişelendiriyor. Teröristlerin botoksu bir silah olarak kullanmayı planladıkları belirtiliyor.

Kırk yıl düşünülse, kimsenin aklına gelmeyecek bir fikir teröristlerin aklına gelirse ne olur? Örneğin herkesin güzelleşme aracı olarak gördüğü botoksu bir silah olarak kullanma fikri gibi...

Hem üretmesi kolay hem de internet üzerinden, Çek Cumhuriyeti, Çin ya da başka bir ülkedeki yasadışı bir laboratuardan kolaylıkla temin edilebilen bir madde olan botoksun terörist amaçlar doğrultusunda kullanılma ihtimali, özellikle Amerikan güvenlik birimlerini bugünlerde kara kara düşündürüyor.

Botoks ve güzellik

Botoks, alındaki ya da göz kenarındaki kırışıklıkların giderilmesi gibi çok farklı alanlarda kullanılabiliyor. Yani güzelleşmek ve genç görünmek için son yıllarda giderek artan oranda kullanılan bir madde. Bilimsel bir şekilde ifade etmek gerekirse, clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksin. Sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösteriyor.

Sinir iletiminin durması, sinirin ulaştığı organın işlevlerinin azalmasını ya da tamamen kaybolmasını sağlıyor. Botoks’un etki mekanizmasından tıpta birçok alanda yararlanılıyor. Plastik cerrahi alanında ise genellikle mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan yüzdeki çizgilenmeleri azaltmak ve aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacı ile kullanılıyor.

Teröristler için yeni araç

Ancak Amerikan "Washington Post" gazetesine göre teröristler, bu toksinden bir insanı öldürmeye yetecek kadar zehir elde ederek, botoksu kötü emelleri için etkili bir silah olarak kullanmak istiyor. Halihazırda dünya genelinde, sekiz işletme clostridium botulinum bakterisinden botoks toksini üretme lisansına sahip.

Ancak asıl tehlike yasa dışı laboratuarlardan kaynaklanıyor. Piyasada rağbet gören ve kâr getiren hemen her şey gibi botoksun da korsan üretimi giderek yaygınlaşıyor. Yetkililer, bu durumun farkına ilk kez 2006 yılında Doğu Avrupa pazarının, alın kırışıklıklarını giderici maddelerle dolup taştığında farkına vardı. ABD’li uzmanların görüşüne göre, her üniversite mezunu biyolog, 2 bin dolarlık bir donanımla botoksun ana maddesini üretebilir -ki çoğu merdiven altı laboratuarın, nakit ödeme karşılığı bu ürünleri satmaya hazır olduğu belirtiliyor.

İçme suyuna karıştırılabiliyor

Teröristler için iki olasılık ortaya çıkıyor. İlki, yasadışı üretim ve karaborsada satış yaparak para kazanabilirler. Günümüzde hayli revaçta olan bu kozmetik ürününün daha uzun yıllar boyunca büyük oranda kâr edilmesi kuvvetle muhtemel. İkinci olasılık ise biraz daha tehlikeli. Teröristler, bu zehri yoğunlaştırılmış bir şekilde üreterek, bir terör saldırısında kullanabilirler.

Bu toksinlerin yoğunlaştırılmış halinin bir gramı, binlerce kişiyi öldürebilir. ABD, Irak ve eski Sovyetler Birliği, geçmişte, botoksu savaş maddesi olarak kullanabilmek için deneyler yapmışlardı. Ancak üretime son verildi, çünkü bir bomba içinde kullanıma uygun değildi. Ancak karışım, içme suyu ya da gıda maddelerinde çok farklı bir etki gösteriyor. 2001 yılında terör örgütü El Kaide’ye ait bir el kitabında, örgütün, sinirleri etkileyen bu maddeyi kullanmayı planladığı ortaya çıkarılmıştı.

Washington’da resmî olarak bu konuda kimse bir açıklama yapmak istemiyor. Bu nedenle Washington Post da kaynaklarının adını vermekten kaçınıyor. Haber kaynakları, yasa dışı yollardan üretilen ve karaborsada ticareti yapılan bu zehrin oranı hakkında kesin bir bilgi sahibi olmadıklarını kaydediyor. Bir Washington Post editörü, “İstihbarat birimlerinden elde ettiğimiz veriler ışığında, El Kaide’nin, ABD’ye bir gıda arzından söz ettiğini biliyoruz“ diyor ve ekliyor: "Bu nedenle, El Kaide’nin gelecekte nereye saldıracağı konusunda endişelenmek için ortada güçlü bir neden var."

Bir biyolojik silah olarak botoks! yorumları

  • Image Description
    Ziyaretci
    15.03.2010

    dikkatli olmak lazım