Kadın | Konular | Kitaplar

Meme büyütme ameliyatı nasıl yapılır?

Meme büyütme ameliyatı düşünüyorsanız:

Meme büyütme ameliyatı;
- göğüslerinizin vucut boyutlarınıza göre küçük olduğunu düşünüyorsanız,
- doğum sonrası memelerde küçülme olduysa,
- iki meme arasında büyüklük farkı (asimetri) varsa,
- meme kanseri nedeniyle alınan göğüslerin yeniden yapılması (meme rekonstrüksüyonu) amacıyla
uygulanır. Meme dokusunun arkasına yerleştirilen protez yardımıyla, göğüsler bir veya birkaç beden büyütülebilir.

Meme büyütme ameliyatı adayları:

Meme büyütme ameliyatı, kendinize güveninizi arttıracaktır ancak başkalarının size davranışlarını değiştirmeyebilir. Ameliyata karar vermeden önce beklentilerinizi çok iyi değerlendirip doktorunuzla her konuyu görüşüp tartışınız. En iyi adaylar, mükemmeli aramayan ancak daha iyi görünüm beklentileri olanlardır. Beklentileriniz dengeli ve gerçekçi ise, iyi bir adaysınız.

Protez Çeşitleri:

Meme protezi içi silikon jel veya serum fizyolojik (sıvı) dolu, dışı ise silikon kılıftan oluşmaktadır.

Bütün cerrahi girişimler bazı belirsizlikler ve risk taşır
Tecrübeli bir Plastik Cerrah tarafından yapıldığında, komplikasyonlar seyrek ve az orandadır. Bununla beraber, infeksiyon veya anesteziye reaksiyon gibi komplikasyonlar daima söz konusudur. Cerrahınızın önerilerini ameliyat öncesi ve sonrası harfiyen uyarak bu riskleri azaltabilirsiniz. En fazla rastlanan problem, kapsül oluşumudur. Protez etrafında oluşan kapsül, memeyi sertleştirir, ağrıya neden olabilir ve memenin doğal görünmesini önler. Hastayı aşırı rahatsız etmesi durumunda, ikinci bir cerrahi girişim ile kapsül çeşitli yerlerinden kesilerek zayıflatılır veya tamamen çıkarılır. Çok nadiren protez yuvasında infeksiyon olabilir. Bu istenmeyen durumda protezin çıkarılması ve değiştirilmesi gerekebilir. Bazı hastalarda, ameliyat sonrası meme başlarında hassasiyet, his azalması veya artması veya tamamen his kaybı olabilir. Bu belirtiler zamanla azalarak geçer. Çok nadiren kalıcı olabilir. Meme protezi, gebeliği, süt emzirmeyi önlemez.

Meme protezi çok nadiren yırtılabilir, delinebilir veya içindeki jel maddeyi sızdırabilir. Bu durumda protez değiştirilir. Meme protezi kansere neden olmaz. Ancak, daha sonra oluşabilecek kitle durumlarında, mamografi çekilmesini güçleştirebilir. Bu konuda tecrübeli bir radyolog ile çalışılması uygun olur.

Ameliyatın Planlanması:

Beklentilerinizin tümünü cerrahınızla konuşmaktan çekinmeyiniz. Cerrahınız da size tüm seçenekleri objektif olarak anlatmalı, tüm sakıncalarını söylemelidir. Sigara veya içki kullanıyorsanız, ya da herhangi bir ilaç, vitamin alıyorsanız mutlaka doktorunuza söylemelisiniz.

Anestezi tipi:

Ameliyat, genel anestezi altında yapılır.

Ameliyat:

Protezin yerleştirilmesi için kullanılacak kesi yeri meme başının etrafı veya meme alt çizgisinden yapılabilir. Meme altından yapılırsa iz daha belirgin olabilir. İzin en aza indirgenmesi için çok ince dikişler kullanılır. Protez göğüs kasının altına veya üstüne yerleştirilir. Kasın altına yerleştirilince protez etrafında kapsül oluşma olasılığı daha azalır. Ancak kas altına konduğunda ameliyat sonrası ağrılar biraz daha fazla sürebilir. Ameliyat 1 ila 2 saat sürebilir.

Ameliyat sonrası:

Ameliyat sonrası birkaç gün yorgunluk hissi olabilir. Bu durum 24-48 saatte düzelir. Birkaç günde pansuman sargısı azaltılarak sütyen takılır. Bir iki hafta süreyle meme etrfında yanma hissi olabilir. 2-3 hafta meme fizik teması hassas olabilir. Bu durum ise en fazla 3-4 hafta sürer. Dikişler 5-7 günde alınır. Dikiş izleri 6 hafta kadar pembe kalabilir, sonra yavaş yavaş beyazlaşır. Mamo grafik (röntgen) inceleme gerekiyorsa, uygun aralıklarla yapılabilir.

Eğer beklentileriniz karşılandı ise, ameliyat başarılı olmuştur.


Konular