Kadın | Konular | Kitaplar

Meme Küçültme Ameliyatı Nasıl Olur?

Endikasyonları:
Aşırı büyüme oluşan memelerin neden olduğu: sırt ve boyunda kas gerilmeleri, pozisyonel değişiklik, baş ağrısı, omuz ağrısı, sütyen askıları ile omuzda çöküklük, - ulnar sinir parestezisi - kronik göğüs ağrısı, - kişisel hijyen ile ilgili problemler, - sportif aktivitelere katılamama gibi nedenlerle meme küçültme ameliyatı yapılabilir. Bazı hastalarda, meme büyüklüğü obezite (şişmanlık) ile ilgili olabileceğinden, zayıflama faydalı olabilir. Zayıflama, meme büyüklüğü üzerinde etkili olmayabilir, ama hastanın planlanan cerrahiye toleransını arttırır ve risk faktörlerini azaltabilir.

Hasta Seçimi Kriterleri ve Risk Faktörleri
Obezite -aşırı şişmanlık-(özellikle ideal vücut ağırlığının %25’inden fazla ise) - Akciğer hastalıkları (örnek olarak astım), kardiyovasküler hastalıklar (örnek olarak anjina) - Tromboemboli hikayesi - Özellikle insüline bağımlı diyabet - Fazla sayıda sigara içilmesi - Meme kanseri için önceden verilen radyoterapi Fizik muayenede, medikal hikayede, ailevi hikayede, veya 30 yaşın üzerindeki hastalarda meme kanseri riski artmış hastalarda mamogram indikasyonu vardır.

Sonuçlar ve Hastanın Beklentileri:
Ameliyat sonucunda meme küçülür ve dikleşir. Meme başı daha yukarıya olması gereken yere alınır. Ancak bir miktar his azalması olabilir ve skar (iz) ameliyat sonrası kaçınılmaz bir sonuçtur. Nadiren izlerin aşırı belirgin olması durumunda (hipertrofik skarlar veya keloid) ikinci bir düzeltmeyi gerektirebilir.

Cerrahi Girişim:
Plastik cerrah, çıkarılacak meme dokusu, memelerin sarkıklığı ve diğer faktörlere dayanarak, hastaya yapılacak girişime kararı verir. Ameliyat hastanede ve genel anestezi altında yapılır. Oluşabilecek komplikasyonlar arasında, infeksiyon, kanama ve hematom sayılabilir. Dolaşım problemlerine bağlı çok nadiren oluşabilen spesifik komplikasyonlar ise yağ dokusu veya meme ucu dokusunun nekrozudur. Dikişler 12-15 günde alınır. Ameliyattan sonra hasta ilk bir iki gün için ağrıdan yakınabilir. Bu ağrılar, ağrı kesici ilaçlarla giderilir.


Konular