Kadın | Konular | Kitaplar

Ter önleyicilere dikkat!

Özellikle yaz aylarında ter kokusunu önlemek amacıyla yoğun olarak kullanılan deodorantların, terlemeyi engelleyerek, vücuttaki toksinlerin atılmasını önlediği belirtildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yahya Sağlıker, yaptığı açıklamada, aşırı sıcaklarda, gündüzleri deodorant kullanmanın zararlı olduğunu, terlemeyi engellemenin, güneş çarpmasına davetiye çıkarmak anlamına geleceğini söyledi.

"Hoş kokmak güzeldir, ancak terleme önlenirse vücuttaki toksinler,tuz ve üre atılamaz" diyen Sağlıker, özellikle koltuk altları, kasıklar ve boyundaki ter bezlerinin böbrek gibi çalıştığını belirtti. Vücuttaki zararlı maddelerin, terleme yoluyla dışarı atıldığını hatırlatan Sağlıker, şöyle devam etti: "Aşırı deodorant kullanımı, ter bezlerinin çalışmasını engeller. Ter bezleri tıpkı böbrekler gibi çalışır, toksin, tuz ve üreyi vücuttan uzaklaştırır. Özellikle hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı günlerde, gündüzleriaşırı deodorant kullanımı çok sakıncalı. Bilindiği gibi deodorantlar terlemeyi engelliyor."

Reklamlara aldanmayın
Prof. Dr. Sağlıker, vücudun terlemeye ihtiyacı olduğunu, oysa deodorant reklamlarında terletmeme özelliğinin özellikle vurgulandığına dikkat çekti. Sağlıklı insanın terlemesi gerektiğini ifade eden Sağlıker, şunları kaydetti: "Reklamlara aldanmayın. Özellikle gündüz sıcaklığında yoğun dedorant kullanmak, güneş çarpmasına davetiye çıkarmaktır. Vücut terleyerek soğur. Bu bir savunma mekanizmasıdır. Deodorantları, çok önemli toplantılara giderken sıkın. Eve dönünce duş alarak vücudunuzdan uzaklaştırın."

Prof. Dr. Sağlıker:

* Aşırı deodorant kullanımı, ter bezlerinin çalışmasını engeller
* Ter bezleri tıpkı böbrekler gibi çalışır, toksin tuz ve üreyi vücuttan atarlar
* Terlemek bir savunma mekanizmasıdır. Teri önlemek, güneş çarpmasına davetiye çıkarır


Konular